Najboljša izolacija kolektorjev

Z novimi iznajdbami uporabe zelenih načinov energije smo kmalu ugotovili, da lahko vsakemu stanovanju ali stanovanjski hiši prinesejo kar precejšen prihranek. Energijo so pričeli pridobivati iz vseh možnih naravnih virov. Izolacija kolektorjev poveča efektivnost ter boljše izolacijske lastnosti.

Toplotne črpalke so zelo dobrodošle čez celotno leto, saj z naravno toploto in s pomočjo črpalke lahko ogrevamo celotno poslopje. Vetrna energija se v Sloveniji še ni preveč uveljavila, po zaslugi naših najbolj zvestih naravovarstvenikov. Najbolj pa je v naši državi napredovala tehnologija sončnih kolektorjev. Uvedli pa so tudi najbolj primerno izolacijo kolektorjev, da so preprečili največjo izgubo toplote. Vendar za namestitev kolektorjev potrebujete ugodno lego za doseganje dobrih rezultatov. Naša dežela je precej hribovita, zato jih veliko nima te možnosti varčevanja z energijo.

Tehnologija kolektorjev

Tehnologije izolacij se spreminjajo in z leti izboljšavajo, tako da lahko minimaliziramo izgube, ki nastajajo pri prenosu toplote. Izolacija kolektorjev poveča izkoristek sončne energije. Prva težava izgube toplote kolektorjev se je dogajala pri hladnem delu poletju, kjer se je toplota izgubljala skozi celice. Težavo s sprva poskusili rešiti z izolacijo v celicah, vendar se je to izkazalo za slab poskus. Težavo so rešili z vakumsko cevjo, ki pa zagotovila izolacijsko vrednost na 100%. Zaradi tako visoke izolacijske vrednosti, kamena volna za izolacijo površine sploh ni potrebna. Tehnologija kolektorjev je tudi napredovala v sprejemnih celicah, tako da energijo lahko zbira tudi kadar je oblačno vreme.

Efektivnost sončnih kolektorjev

Izolacijo kolektorjev in efektivnost sončnih kolektorjev pa so predstavili tudi na Celjskem sejmu. Celice so izpostavili različnim stresnim dejavnikov. Celice so segreli preko 250 stopinj Celzija in niso utrpele nobenih poškodb. Prav tako so jih preizkusili v različnih vremenskih pogojih, kot je na primer: toča v velikosti kroglice. Izolacija kolektorjev z vakumom so predstavili različne testerje in enostavne preizkuse z roko in vakuumsko cevjo. Razlika je bila takoj opazna. Kamena volna je zadržala kar 40% manj toplote kot vakuumska cev.

Similar Posts
Profesionalni vozički z orodjem
Za delo v profesionalni delavnici ali doma, potrebujete kvalitetne voziček z orodjem. Orodje je drago, zato je potrebno zanj primerno...
Obujmica za cijev
U svakodnevnom životu se susrećemo s različitim cijevima, primjerice cijevima za vodu, za kanalizaciju, na automobilu. Često te cijevi nisu...
Orodje, ki ga potrebuje vsako gospodinjstvo
So stvari, ki jih mora imeti vsako gospodinjstvo. Brez njih enostavno ne gre. Najbrž se vsi strinjamo, da se v...

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply


Name (required)

Email (required)

Website